FacebooktwitterrssFacebooktwitterrss

Een parel tussen de eilanden

Elba, Marina di CampoDe legende vertelt dat Venus, geboren in de diepte van de Tyrreense zee, uit de golven opkwam en plotseling haar kostbare parelsnoer brak. De parels vielen in de zee en creëerden de eilanden van de Toscaanse archipel. De grootste parel werd het eiland Elba.

Monique woont al 35 jaar op Elba en is nog steeds verliefd op ‘haar’ eiland. Monique: “Ik woon even buiten de hoofdstad Portoferraio, midden tussen de wijngaarden en de olijfbomen, niet ver van zee. Ik ken het hele eiland op mijn duimpje en vertel jullie graag iets meer over de schatten van Elba.”

De vorm van het eiland is heel grillig en daarom is de kust ook rijk aan baaien die ontelbare adembenemende uitzichten bieden. Als ik ‘s morgens naar mijn werk ga (ik ben docente Italiaans) en de landweg over de berg Volterraio opklim met mijn auto, blijf ik soms wel even stilstaan om van het uitzicht over de baai van Portoferraio te genieten.

Elba is zeer heuvelachtig. De hoogste top is die van de Monte Capanne, met een hoogte van wel 1019 meter. Door de aanwezigheid van vele bronnen is het eiland rijk aan water en dus overdekt met bossen en macchia mediterranea, mediterrane begroeiing. Het is daardoor een van de groenste eilanden in de Middellandse Zee. In het voorjaar kleuren de heuvels geel van de bloeiende brem.

Op Elba vind je natuurlijk ook veel zandstranden met gezellige terrasjes en ligstoelen die men kan huren. Er zijn veel stranden die je alleen via de zee kunt bereiken en die dus eigenlijk vaak vrijwel verlaten zijn, zelfs in de zomer. Ook zijn er kiezelstranden en rotspartijen. Een heel mooi strand is het kiezelstrand van Capo Bianco. De rotsen zijn van zuiver wit graniet en het onderliggende strand van witte kiezelsteentjes, wat de zee een schitterend turkooizen kleur geeft. Het water is hier ook heel helder.

De geschiedenis van het eiland gaat terug tot ver voor het jaar nul en al die historische rijkdom kun je nog goed zien in de vele dorpjes, die vaak oude vestingen hebben, kleine en smalle straatjes en oude pleinen, omzoomd met terrasjes en restaurantjes waar je gezellig kunt zitten. Bijna alle dorpjes hebben in de zomer avondmarkten waar je kunt snuffelen tussen de kraampjes. Vaak zijn ook de winkels open tot middernacht.’

Elba

Acht keer absoluut zien en doen op Elba

1. Treed in de voetsporen van Napoleon, die naar Elba werd verbannen. In zijn voormalige hoofdkwartier in Portoferraio is nu een museum gevestigd, net als in zijn zomerhuis in San Martino.

2. Ga naar Rio Marina voor een bezoek aan de open mijnen. Je vindt daar halfedelstenen en pyriet, metaalrijke rotsen die schitteren in de zon. Zelfs het zand van het strand glinstert.

3. Ga met de kabelbaan de Monte Capanne op en geniet vanaf duizend meter hoogte van het panorama over het eiland en de zee. Ook leuk: maak een wandeling door de eeuwenoude kastanje bossen op de flanken van de berg.

4. Voor sportievelingen is er veel te doen, zowel op zee als op het land. Zeilen, kajakken, windgliding, golfen, duiken… Ook zijn er op het eiland veel wandelroutes uitgezet en kun je Elba doorkruisen met de mountainbike.

5. Wie meer rust zoekt, kan zich vermaken op een van de vele stranden. Mooie zandstranden zijn Biodola, Lacona, Marina di Campo, Lido en Procchio, stuk voor stuk een bezoek waard.

6. Houd je van de wereld onderzee, maar wil je je voeten niet nat maken, dan kun je een rondvaart boeken op het schip Nautilus. Dit schip heeft een glazen bodem waardoor je de zeebodem kunt zien.

7. Elba produceert haar eigen wijnen: Elba bianco en Elba rosso. Het zijn fantasieloze namen maar de wijn is verrukkelijk. Je kunt beide soorten proeven bij Sapere (località Mola). Er zijn ook enkele restaurants waar je voortreffelijk kunt eten en kunt proeven van de keuken van Elba, die hoofdzakelijk uit allerlei vissoorten en zeedieren bestaat.

8. Last but not least kun je op Elba ook Italiaans leren. Monique werkt als docente Italiaans en organiseert elk jaar een aantal cursussen, gewoon gezellig bij haar thuis. Monique: ‘Ik geef aan Nederlanders en Vlamingen die hier vakantie willen vieren intensieve privé-cursussen, met vijftien uur per week les. Ik werk al heel lang als docente Italiaans op de Italiaanse school hier op het eiland. De formule is “bij de lerares thuis”, ik woon tussen de wijngaarden op 500 meter van het strand.

Lijkt het jou wat om Elba te bezoeken, mogelijk in combinatie met een verblijf bij Monique en Italiaans leren?

Neem contact op met Buon Italiaans en vraag naar Monique.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *